Et anderledes mikroeventyr er at bruge en dag på vandretur på Æbelø. Især de godt tre kilometers vandring gennem vand ad ebbevejen til og fra øen er sjov.
I sommeren 2019 kørte jeg, min søster og hendes to drenge på dengang 11 og 14 til Nordfyn for at tage på vandretur til Æbelø.
Både vi voksne og de to knægte var meget spændte på at skulle gå gennem vandet ud til øen.
For hvor tit er det lige, at en vandretur indeholder et par kilometers vaden gennem vand op til ankler eller knæ?
Vi parkerede bilen i vejkanten (ikke noget fancy med betalings-parkeringspladser eller ishuse eller noget andet), og så gik vi i hælene på alle de andre, der også havde udnyttet denne sommerdag til at tage på vandretur til Æbelø.
Ruten gennem vandet følger pæle, der indikerer, at her er det mest lavvandede område.
Den er cirka 1,5 kilometer lang, hvorefter man når Æbelø Holm, som er lig med en pause i vandgangen, inden der så igen er et lille stræde, der skal passeres.
På selve Æbelø kan man tage en vandretur rundt på øen.
Det gjorde vi, men skar et hjørne af den af, for det havde med børn med korte ben taget os forholdsvis lang tid at komme gennem vandet. Og vi skulle nå tilbage, inden det blev højvande (som er RET vigtigt), så vi prioriterede at bruge tid på at spise frokost et af de mange fine steder, der er på øen.
Øen er ikke så meget andet end natur. Der er ingen kiosker eller noget andet, til gengæld kan man være heldig at se både rådyr i skoven og marsvin i havet, ligesom man går gennem noget, der ligner vild natur.
For Æbelø er i meget høj grad naturbeskyttet, og dét i sig selv (sammen med vandgangen selvfølgelig) er udflugten værd.
Er man ikke helt tryg ved at tage turen selv, er der flere, der udbyder den som en guidet tur – men ellers er det bare om at tjekke tidevandstabellen og tage afsted, det er et superfint dansk vandremikroeventyr.
Det praktiske
Hvor lang: Op til 15 kilometer
Hvor starter den? Man kører til Jersore/Lindø og parkerer bilen på den lille p-plads (eller i vejkanten) og begiver sig ud i vandet. Følg pælene.
Hvornår? Klart bedst om sommeren, når vandet er varmt nok til, at man ikke fryser fødderne af. HUSK desuden at tjekke tidevandstabellen – vandet stiger temmelig meget, når det er højvande, og det anbefales at tage turen, når det er lavvande. Tidevandstabellen kan du bl.a. finde på visitnordfyn.dk.
Er det svært? Vandringen er ikke svær, bortset fra at det kan være lidt hårdt efter et stykke tid at gå gennem vand. Sæt god tid af. Især hvis der er børn med i selskabet.
Hvad skal man gå i? Vi gik i løbesko, men så masser af andre i sandaler (der sidder til) eller såkaldte kajaksko. Klip-klappere er en dårlig idé, fordi de jo ikke sidder fast, og bare tæer dur ikke, medmindre man har meget hårdføre fødder, for noget af vandgangen er på sten og grus og ujævnt underlag.
Hvad med overnatning? Æbelø er en dagstur uden mulighed for at sove (lovligt) på øen.
Hvad med mad og vand? Der er ingen caféer eller kiosker på Æbelø eller ved ebbevejen – men mange hyggelige steder at spise sin madpakke. 🙂