Lær at sove i naturen

Turen til dig, der drømmer om at sove i naturen på dine vandringer, men gerne vil have en “lærer” med på din første tur. Kom med på Hærvejen eller Højlyngsstien med mig.

Er du sådan en, der godt kan lide at vandre og måske har været på vandretur mange gange, og nu drømmer om at udvide med overnatning i naturen undervejs – men kan ikke rigtigt overskue det? 

Enten på grund af det praktiske – hvordan gør jeg med mad, toilet, telt og alt det der – og/eller fordi du synes, det af alle mulige forskellige grunde er lidt utrygt at lægge sig til at sove i naturen? 

Det her er turen til dig, der har det præcis sådan. 

Jeg vil dele alle mine erfaringer med dig, så du lærer at få styr på al praktikken og bliver så tryg ved vandring med overnatning, at du bagefter kan gøre det selv. 

Om du er ung, ældre, kvinde, mand, studerende, direktør, bor i København, har hjemme i Nordjylland, er gift eller overhovedet ikke – alt er ligemeget; det eneste, turen kræver, er, at du er vant til at vandre (dagsture) og har lyst til og mod på at udvide din vandrehorisont og lære at overnatte ude. 

Jeg har aldrig gået så langt før,
og jeg har aldrig sovet i telt før.
Det. Var. Så. Fedt.

Kerstin, deltager på kursus i 2022

Jeg lover dig ikke, at du efter turen kvitter dit job og rejser til verdens ende med et lillebitte enmandstelt og en plan om at være der i et år – men jeg vil gerne garantere, at du VIL få noget med fra turen, der rykker dig i forhold til det med at sove ude. 

Udover selvfølgelig en smuk og forhåbentlig superhyggelig tur med grin og gode snakke og plads til alle spørgsmål (der findes ingen dumme!) med en flok søde mennesker, der er samme sted som dig. 

Hærvejen  

Kom med på knapt 60 kilometers vandring ad Hærvejen syd for Viborg. Den del af ruten går kun meget lidt gennem ”civilisation” (læs: én lille landsby med en købmand), så vi får rigtig god mulighed for at prøve at være på tur med alt på ryggen.  

Samtidig er det efter min mening en af de smukkeste strækninger på ruten. Vi går blandt andet forbi Bølling Sø, over Grathe Hede (også kaldet Gråhede) og gennem Dollerup Bakker.

Hvornår

Jeg afholder turen tre gange i 2023. Datoerne er: 

Tur 1: Fra fredag 21. april om formiddagen til søndag 23. april sidst på eftermiddagen. 
OBS. Turen er udsolgt.

Tur 2: Fra lørdag 3. juni om formiddagen til mandag 5. juni sidst på eftermiddagen.  
OBS. Turen er udsolgt.

Tur 3: Fra fredag 22. september om formiddagen til søndag 24. september sidst på eftermiddagen.

Vi mødes på Silkeborg Station på dag 1 og tager sammen en bus til Funder Kirkeby, hvorfra der er godt to kilometers gang til Hærvejen.

Vi slutter på Viborg Station sidst på eftermiddagen på dag 3. Fra Viborg går der en bus direkte til Silkeborg, sådan at jer, der måske har parkeret en bil der, nemt kan komme nemt tilbage til den.

Hvor langt skal vi gå hver dag?

Vi bruger tre dage på at gå de knapt 60 kilometer. 

De første to dage går vi henholdsvis cirka 16 og 18 km, så vi kommer nogenlunde tidligt frem til lejren og har god tid til at forberede vores overnatninger og lave mad, inden det bliver oktobermørkt. Samt selvfølgelig til bålhygge.

Den sidste dag skal vi gå knapt 25 kilometer. Det er den fineste dag naturwise, men også den med det mest bakkede terræn.

Alle dagene holder vi selvfølgelig det antal pauser, vi har brug for, og går i et tempo, alle kan være med i.

OBS. På grund af distancen på dag 3 må du gerne lave et realitetstjek på dig selv, inden du tilmelder dig turen: KAN du gå 25 km med oppakning? Jeg tror på, at alle kan alt det, de vil, også selv om man ikke har prøvet det før, og jeg er all for, at du prøver.

MEN har du knæskader eller andet, er det måske ikke turen for dig.

Hvordan skal vi sove? 

Vi skal sove i telt. Begge gange på pladser, hvor der er sheltere (men ikke nødvendigvis ledige) og multtoilet. På den ene plads er der derudover overdækket bålplads med bord-bænkesæt.

Hvad skal jeg have med? 

Når du er tilmeldt turen, får du en udførlig pakkeliste. 

Hvad koster det?

Prisen er 1.599 kr. per person og inkluderer:

 • Et intromøde, hvor I møder mig og hinanden og hvor vi gennemgår ruten, pakkelisten, idéer til mad, osv. 

  Mødet vil vare cirka 3 timer. Datoen kommer senere, men regn med en hverdagsaften cirka en måned inden turen. Jeg vil helst holde mødet fysisk i København, men bor I MEGET spredt geografisk, så det er noget bøvl for alt for mange, gør vi det online.
 • Tre dage på Hærvejen med mig som guide og vejleder i ude-overnatning, herunder madlavning, pakning af rygsæk, vandreteknikker, lejrliv, personlig hygiejne på tur, masser af fif, mentale strategier, osv.
 • Et eksemplar af min nyeste bog om min tur på Hærvejen (udkommer til påske 2023)
 • Et mini-foredrag + “lidt lækkert” i snack-kategorien den ene aften 🙂 

I skal selv stå for transport til Silkeborg og hjem fra Viborg, for jeres eget udstyr (telt, sovepose, m.v.) og for jeres egen forplejning, altså mad, drikke, snacks, m.v. 

Pletskud fra vandrekurset på Hærvejen oktober 2022

Højlyngsstien

Kom med på vandring ad Højlyngsstien fra det nordlige Bornholm tværs over øen og ind gennem Almindingen til Årsdale på den sydøstlige kyst.

Ruten er smuk bornholmsk natur, men især oplagt fordi vi ikke kommer forbi anden civilisation end et par kiosker. Altså god mulighed for at prøve at være på tur med alt på ryggen.  

Højlyngsstien er knapt 70 kilometer lang – vi slutter turen med et lille stykke af Kyststien rundt om Bornholm, så regn med et vandrekursus, hvor du i alt skal gå 75-80 kilometer på fire dage.

Hvornår? 

Jeg afholder turen to gange i 2023. Datoerne er: 

Tur 1: Fra torsdag 18. maj til søndag 21. maj (Kr. Himmelfart-weekenden) 
OBS. Turen er udsolgt.

Tur 2: Fra torsdag 7. til søndag 10. september (desværre ingen helligdage) 

Vi mødes i Rønne kl. 12 på dag 1 og tager sammen en bus til Sandvig, hvor vandringen starter. Fra København tager jeg Bornholmerbussen (kl. 8.35), som er i Rønne kl. 12, og den må du meget gerne tage sammen med mig 🙂 

Vi er retur i Rønne søndag, så vi kan nå bussen/færgen mod København kl. 16.30. 

Hvor langt skal vi gå hver dag?

Vi bruger fire dage på at gå de 75-80 kilometer. 

Kilometerne er fordelt med cirka 17 den første dag, 23 på dag 2, 20 på dag 3, og 15 kilometer på dag 4. 

Det er jo Bornholm, så regn med bakker på samtlige dage. Af samme grund må du meget gerne være realistisk med din form, når du tilmelder dig: Kan du gå op til 23 km med oppakning? Det tror jeg på, alle kan, men har du knæskader eller andet, bliver det måske en lidt øv tur for dig.   

Alle dagene holder vi selvfølgelig det antal pauser, vi har brug for, og går i et tempo, alle kan være med i.

Hvordan skal vi sove? 

Vi skal sove i telt. På en af pladserne er der sheltere, multtoilet og overdækket bålplads med borde-bænkesæt. De øvrige to nætter sover vi på primitive pladser.

Hvad skal jeg have med? 

Når du er tilmeldt turen, får du en udførlig pakkeliste. 

Hvad koster det?

Prisen er 2.199 kr. per person og inkluderer:

 • Et intromøde, hvor I møder mig og hinanden og hvor vi gennemgår ruten, pakkelisten, idéer til mad, osv. 

  Mødet vil vare cirka 3 timer. Datoen kommer senere, men regn med en hverdagsaften cirka en måned inden turen. Jeg vil helst holde mødet fysisk i København, men bor I MEGET spredt geografisk, så det er noget bøvl for alt for mange, gør vi det online.
 • Fire dage på Bornholm med mig som guide og vejleder i ude-overnatning, herunder madlavning, pakning af rygsæk, vandreteknikker, lejrliv, personlig hygiejne på tur, masser af fif, mentale strategier, osv.
 • Et eksemplar af min nyeste bog om min tur på Hærvejen (udkommer til påske 2023)
 • Et mini-foredrag + “lidt lækkert” i snack-kategorien den ene aften 🙂 

I skal selv stå for transport til Rønne og retur, for jeres eget udstyr (telt, sovepose, m.v.) og for jeres egen forplejning, altså mad, drikke, snacks, m.v. 

Glimt fra vandrekursus på Højlyngsstien i maj 2022

For begge ture gælder:

Hvor mange bliver vi?

Vi bliver max. 9 på hver tur inklusiv mig, så der er “plads” til alle.

Skal jeg være erfaren vandrer? 

Nej, det skal du overhovedet ikke, tværtimod er turen mest for dig, der ikke er det.

Hvad nu hvis jeg ved alt om at sove ude, men bare gerne vil med på en fællestur?

Du er stadig velkommen, men det er supervigtigt, at alle føler sig trygge og okay i at være ny i ude-overnatninger, så er du typen, der gerne vil blære dig med din erfaring, er det her ikke turen for dig. 

Jeg vil gerne med

Hurra, du er så hjertelig velkommen…! Giv lyd på gitte.holtze@gmail.com. Tilmelding er først til mølle.