Skip to content

Trek & Tell

  • PACIFIC CREST TRAILExpand
    • Om PCT
    • FAQ PCT
    • Pakkeliste
    • Pacific Crest Trail blog
  • Continental Divide Trail 
  • BØGER
  • FOREDRAG
  • VANDREKURSER
  • Tissekluden
  • GUIDESExpand
    • CAMINOENExpand
      • Om Caminoen
      • Pakkeliste
      • Camino blog
    • DANMARKExpand
      • Mammutmarch: 100 og 55 km
      • Kyststien på Bornholm
      • Øhavsstien
      • Højlyngsstien på Bornholm
      • Den Danske Pilgrimsrute
      • Lillebæltsstien
      • Mols Bjerge Stien
      • Nordkyststien
      • Æbelø
      • Kaninoen
      • Sydsjællandsleden
      • Andre vandreruter i DK
  • Om mig
  • Shop
Shopping Cart 0
Trek & Tell
Shopping Cart 0

Kyststien på Bornholm

Klipper, strand, skov, eng, historie – og stejle op- og nedstigninger plus vandring ind gennem Bornholms hyggelige kystbyer. Den knapt 120 kilometer lange Kyststien på Bornholm har det hele, så er (synes jeg) en af Danmarks fineste vandreture.

Hvis jeg skulle vælge én yndlingsvandrerute i Danmark, som jeg kan vende tilbage til igen og igen (og allerede har gjort flere gange), er det Kyststien på Bornholm. 

Jeg har gået den nu fem gange og er vild med den. 

Det er jeg af mange grunde, men den måske vigtigste – udover Bornholmer-idyllen og variationen i landskabet og stien er, at Bornholm har de klipper, som resten af Danmark ikke har.

Og som bare (for mig i hvert fald) giver en vandretur med lidt mere naturoplevelse og ér (synes jeg) lidt mere spændende at både se på og gå over/på/langs/ved siden af.

Samtidig er ruten sådan anlagt, at man kun går ganske lidt på det lidt kedelige asfalt.

Det meste af Kyststien er en “rigtig” sti, smal og snoet, så man ikke kan se, hvad der er rundt om hjørnet, og det gælder næsten uanset om den går gennem skov eller på strand eller klipper eller højlyng eller noget syvende.

Man kan gå begge veje rundt om øen, og begge veje er smukt.

Jeg er dog nok mest til mod – fordi man så starter med det mindst spændende, som er forbi lufthavnen og i store dele på stranden mod Dueodde.

Selve Dueodde Strand (og Balka Strand) er nemt og fint at gå på, fordi sandet er hårdtstampet, men det gælder ikke for de første mange kilometer fra Rønne, her går man en del på stenet og ujævn strand, som hurtigt bliver (for mig i hvert fald) det, vi jyder kalder træls.

Og så er landskabet i modsætning til det meste øvrige Bornholm ikke sådan sindsoprivende interessant, selv om der er nogle stræk med fine trampestier på toppen af stejle skråninger mod havet.

Fra Nexø og nordpå bliver det mere og mere klippet, nogle gange også på selve stien i form af diverse klippestykker, man skal “forcere”. (Men altså ikke i bedste klatrestil eller noget som helst, der ligner, bare med lidt mere “struktur” i underlaget, som jeg personligt synes er sjovt).

Mellem Sandvig og rundt om Hammerknuden til Teglkås på vestkysten ligger Kyststiens mest kuperede strækning.

Op og ned, op og ned, og ekstra meget op og ned, hvis man lige stikker omkring Hammershus deroppe på toppen af klippen.

Men selv om det er bakket, er det også klart det smukkeste stykke – og med de vildeste udsigter fra toppen af de stejle klipper ud over havet.

Efter Teglkås går det ad landevej gennem Helligpede til Hasle og så er der skov ned til Rønne.

Men skov, hvor man ikke må snyde sig selv for lige at svinge til højre ned til vandet. For selv om Dueodde og Balka er de mest hypede strande på Bornholm (og ja, ja, sandet ER lækkert), er jeg ret stor fan af strandene på vestsiden af øen også.

De har også hvidt sand og klitter, og så er der stort set ingen mennesker.

Nok mest fordi der heller ikke er nogen iskiosker eller andet hurlumhej, “bare” en strand. Og så det helt særlige landskab på Kultippen – som på googlemaps hedder “månelandskab” – når I ser det, vil I vide hvorfor.

OG så er der jo så den bonus ved Kyststien, at den går lige ind igennem byerne.

Svaneke, Gudhjem, Sandvig og Hasle plus alle de mindre som Vang og Listed bare for at nævne et par stykker, og det er jeg vild med.

For det ér megahyggeligt lige at tage en vandrepause over en kaffe på terrassen ved en af caféerne i Vang, is på Høkeren i Årsdale, en røget sild på et af de større eller mindre røgerier, hvis det er den lyst, man lige har. Eller at forkæle sig selv på en af de (mange!) gourmet-restauranter, der findes i efterhånden hver en flække og især i turistbyerne på Østkysten (læs: Gudhjem, Svaneke og Allinge).

Om aftenen kan man så forsvinde ud af byerne igen og overnatte i telt på en af de primitive teltpladser eller krydse fingre for, at et af de små kystsheltere er ledigt.

Det har de helt mirakuløst været for mig, men jeg har også slået telt op virkelig fine steder som f.eks. på en teltplads bogstaveligt talt ti skridt fra havet mellem Helligdomsklipperne og Gudhjem.  

Hvor lang tid skal man bruge?

Jeg har gået rundturen på henholdsvis fire, fem og seks dage. Man kan sagtens bruge mere – især om sommeren, fordi der er så meget at se og opleve undervejs. Både natur og “by” – det kan være svært at løsrive sig fra jazz på havnen i Listed eller at komme videre, hvis det er drønvarmt, og man er hoppet i vandet fra klipperne et eller andet sted langs kysten.

Det gode ved Bornholm er, at kan eller gider man ikke gå videre, kører der busser. Ikke hele tiden, det er ikke metroen i København, men ofte nok til, at man altid kan komme videre (eller tilbage).

Det praktiske om Kyststien

Hvor langt? Kyststien er knapt 120 km lang. Den kan gås på 3 dage, hvis man er i form, men man kan sagtens bruge op til en uge – der er masser af “sights” at se undervejs og hyggelige steder bare at sidde og hænge (over f.eks. lækker Bornholmer-mad). 

Hvornår? Du kan gå Kyststien hele året, men der er ikke overraskende mest åbent i sommerhalvåret, og især i sommerferien. Det er dog også her, der er flest turister, så hvis du vil undgå dem (og så vidt muligt undgå “kamp” om overnatningspladserne i naturen) vil jeg anbefale at gå udenom især juli måned.

Hvordan finder jeg vej? Ruten er afmærket med en lille hvid mand på en brun/orange-ish baggrund. Afmærkningen er langt de fleste steder ganske fin – i begge retninger. 
Appen Kyststien er dog en vinder at have på telefonen. Den er gps-baseret, fungerer offline, og udover at vise ruten oplyser den om længde på de enkelte strækninger, så du kan se, hvor langt der er til næste by/punkt. Ruten findes også som -gpx-fil, som du kan finde og downloade på bornholm.info – søg på Kyststien. Derudover findes ruten på bl.a. appen Alltrails – vær dog obs på, at den ikke alle steder følger samme strækning som den afmærkede rute.

Hvilken retning? Man kan gå Kyststien i begge retninger. Fordelen ved at gå mod uret, er at man får det “kedelige” overstået først – rundt om lufthavnen og på stenet strand. Til gengæld er der flere overnatningsmuligheder (shelters og telt) først på ruten, hvis man går med uret.

Hvad med vand? På Bornholm er det så fantastisk, at stort set hver en lille fiskerlandsby har et offentligt (åbent, rent og gratis) toilet – med en vandhane. Dvs. at der sjældent er ret langt mellem mulighederne for at tappe vand. På appen “Findtoilet” kan du se, hvor der er toiletter, og på udinaturen.dk toiletter og vandposter. Derudover kan du på appen “Shelter” se, om der er vand på shelter og teltpladserne.

Hvad med mad? Der er større supermarkeder i Rønne, Hasle, Allinge, Tejn, Gudhjem, Svaneke, Nexø og Snogebæk. Derudover kommer du forbi is- og havnekiosker, caféer og restauranter, så der er absolut ingen grund til at slæbe mad med hjemmefra til hele turen. Udenfor sommersæsonen er det dog en god idé at tjekke åbningstiderne på restauranterne og cafeerne – eksempelvis har kiosken i Boderne og Bakkarøgeriet på sydkysten ikke nødvendigvis åbent udenfor højsæsonen.

Er det svært? Ja og nej. Terrænet er meget varieret – fra klipper, strand og skovsti til grussti og asfalt (det sidste ikke ret meget – 20-30 kilometer i alt, er mit bud), med mange op- og nedstigninger på især den nordvestlige del af øen. Mellem Rønne og Dueodde er der strækninger, hvor man går på stenstrand – det kan være lidt hård og ujævnt (og også det kedeligste stykke). 

Hvad med overnatning? Der er mange muligheder for overnatning:

  1. Der er shelters flere steder. Du kan finde dem på appen Shelter eller på udinaturen.dk, men vær obs på, at få af dem kan bookes.
  2. Du kan slå telt op på de såkaldt primitive teltpladser (dem kan du også finde på Shelter-appen), eller på en af de fem naturlejrpladser på Bornholm. De ligger dog ikke helt på ruten og koster en lille smule – 25-30 kr. (find dem på bornholm.info.)
    Øen har også enkelte områder, hvor fri teltning er tilladt, bl.a. i Blykobbe Plantage mellem Rønne og Hasle.

    Derudover er der campingpladser – min favorit er Hullehavn Camping lige syd for Svaneke, som ligger vildt flot helt ud til vandet og er bakket med klipper og træer alle vegne. En anden dejlig campingplads er i Sandvig.

    Du kan også sove i telt i nogens have. Konceptet Brug min Baghave er også repræsenteret på Bornholm – jeg har bl.a. sovet i en have nær Hasle, i Bølshavn og i Listed, alle gange superfint.
  3. Det er tilladt at sove under åben himmel (eller i tarp eller hængekøje) på alle offentlige strande og ditto skove.
  4. Hvis du er mere til den luksuriøse sove i en seng-udgave, er der masser af muligheder, især hvis du er til bed & breakfast, for deciderede hoteller er der flest af i de større byer. I Svaneke og Gudhjem er der desuden vandrehjem, selv om de desværre ikke er superbillige.
    Du kan finde info om overnatningsmulighederne på bornholm.info, men ellers kan du komme ret langt med en helt almindelig google-søgning.

    Jeg har på en tur med søvn under tag sovet følgende steder: Myregaard B&B i syd (som dog krævede en lille detour, men dejligt sted), på vandrehjem i Svaneke, på Pension Sandbogaard (virkelig fint sted med fantastisk morgenmad) i Sandvig og på Hotel Griffen i Rønne (luksus som afslutning på turen :).

Hvad hvis jeg kun har tid til kortere ture?

Hvis du ikke har tid til eller gider at vandre hele Kyststien, kan du – selvfølgelig – “nøjes” med mindre. Mine favoritstrækninger til kortere ture er: 

  1. Jons Kapel via Hammershus og Hammerknuden til Sandvig. Cirka 10 km og en masse op og ned, men meget meget smukt. I højsæsonen får du det næppe for dig selv, men naturen gør det (synes jeg) menneskemængden værd. Og går du tidligt morgen eller sen aften, er der klart færre.
  2. Allinge til Tejn. Cirka 4 km superfin vandring på grussti mellem klipper og hele tiden med udsigt til stranden. Nej, det er ikke så øde, for der er masser af (sommer)huse her, men det er en rigtig fin strækning nevertheless.
  3. Helligdomsklipperne til Gudhjem. Cirka 7 km gennem skov langs kysten med lidt op og ned. Kan være ret befærdet i højsæsonen, fordi mange tager en båd fra Gudhjem til Helligdomsklipperne og går retur. Tag eventuelt en pause på den fine café Dines Cafe undervejs – og hvis du vil forkæle dig selv med smuk natur, fortsætter du til Melsted: stykket mellem Gudhjem og Melsted (cirka 2 km) er rigtig fint.
  4. Listed til Svaneke. Bare to km men virkelig fint, og en af de ruter, hvor man måske ikke behøver tænke så logistisk i forhold til bil og bus, for de fleste kan godt klare at gå både frem og tilbage.
  5. Svaneke til Nexø. Cirka 10 km. Forholdsvis fladt, men med mange klippestykker på stien, så der skal “balanceres” lidt mere. Ikke voldsomt besøgt af andre, og du kan tage en pause på enten røgeriet, på Mikkelers eller ved den helt laidback købmandsbutik “Høkeren” i Årsdale cirka halvvejs.

Mere om Bornholm?

Hvis du har lyst til at læse (lidt mere personlige) fortællinger om mine vandringer på Bornholm, kan du gøre det i blogindlæggene her:

Kan man gå 110 kilometer rundt om Bornholm efter et halvt års laven ingenting?

Walkabout på Bornholm

Er du nysgerrig på Bornholms nyeste vandrerute, Højlyngsstien på 67 kilometer, som går tværs over øen? Læs min guide til den her.

Og ja, så er det jo ellers på Instagram, jeg opdaterer mest. Find mig på @gitteholtze


Følg med på instagram

gitteholtze

@gitteholtze

Kodeord for min uge: Mange flere, end der kan stå Kodeord for min uge: Mange flere, end der kan stå her, men de vigtigste: vandring, bjerge, nye venskaber og en massen bryden grænser. 

Jeg har været i Marokko. 

På en bjergvandring - idé, som min gode ven Jacob Klaris og jeg fik tilbage i november: Kunne det ikke være fedt at lave en særtur (som vi så flot kaldte det :) for dem, der drømmer om at vandre + prøve lidt af det med bjergbestigning til toppen af Atlasbjergene? 

Mindre detalje, at jeg så i virkeligheden overhovedet ikke havde tid til at smutte til Marokko og lege guide midt i 4 millioner forberedelser til lang vandring i USA lige om lidt. 

Stor detalje, at jeg er megaglad for, at jeg gjorde det alligevel. 

For der skete lige præcis det, jeg / vi havde håbet: Den her uge har ikke bare været smuk vandring i flotte bjerge, den har også været en heftig rykken grænser-tur for flere af dem, der var med.

Nu skal man jo aldrig tale på andres vegne, men ud fra refleksioner udtalt: De var et godt stykke ude af den famøse komfortzone. 

Bjergvandring og især -bestigningsdelen var nyt - og drønhårdt - land. Vandring på sne og klipper og løst grus, stejle op- og nedstigninger, tynd luft, mentalt pres, og så lige den joker, der hed så styg en vind på vej mod toppen, at mange andre opgav.

Det gjorde vi ikke. “Vores” deltagere på den her bjergtur blev og lærte, hvordan man undgår at blive trimlet omkuld. (Inklusiv mig, for vindstød af den slags, der får en til at føle, at man lige så godt kunne have en fjer, har jeg indtil nu ikke været så “heldig” at opleve i bjerge. Thank God, for vind er mit hade-vejr nummer 1..!).

Alle de ti, vi havde med, var freaking seje. Især dem, der kæmpede rigtig meget med både vind og fysikken eller højden eller alt muligt negativt / frygtsomt tankespind, var klasse-eksempler på den med, at man kan så skidemeget mere, end hvad ens hjerne har det med at forsøge at bilde en ind.

Crazy inspirerende. 

Så helt okay at jeg måtte sætte alle mine tusind to do’s inden USA-vandring på pause i den her uge. Og endnu mere okay fordi de nyslåede bjergbestigere også var et dream team som mennesker ❤️. Bedste, sjoveste uge længe. 

Ord om billeder i kommentarer. 
.
.
.
#toubkal #vandring
Rudersdal-ruten: 42,2 km smuuuuuuuk søndagstur 💚

I februar gik jeg sammen med to veninder noget af Rudersdal-ruten i - ja, surprise - Rudersdal Kommune. Vi havde en bagkant, så gik ikke hele ruten, men det ville jeg rigtig gerne, så i dag skete det: Hele Rudersdalruten på helt præcis 42,2 km. 

Og min “dom”: Megafin tur…! Det hjalp selvfølgelig, at der var forårssol og fuglepip og får og rådyr og en ugle og smuk solnedgang og alt det der, men der ér bare vildt meget pæn natur i skovene og ved søerne nord for København. Så selv om der også er stræk med asfalt og cykelsti, er det helt klart en rute, jeg sagtens kunne finde på at gå igen. Især måske om sommeren, hvor man også lige kan udnytte alle de søer og snuppe en tur i vandet. (Og til gengæld måske undgå oversvømmet sti - billede 5 :) 

Billede 13 - screenshot over ruten fra appen Alltrails. Og som I kan se: rundtur. Som er logistisk hurra, så man slipper for bøvl med bil i hver ende eller andet transport-roderi. 

Vi startede og sluttede på Skodsborg Station, men man kan også tage tog til og fra Vedbæk, Holte eller Birkerød (og vælge forskellige til og fra-stationer, hvis man ikke vil gå 42 km på én gang. Start f.eks. i Birkerød og slut i Vedbæk - cirka 21 km). 

Vi havde frokost og diverse med, men vil man hellere caféspise (eller handle spise- og drikketing) undervejs: Masser af ja til det i bl.a. Vedbæk, Birkerød, Holte (som også har kaffe - den tog vi). 

Ps. En maraton-vandring var en af de sådan lidt længere dagsture, men jeg ville gerne “lige” teste min form, inden jeg skal gå langt hver dag i mange måneder, og Nadja, som var med i dag, kender jeg fra 100 km Mammutmarchen, så sammenlignet med dét var 42 km jo ingenting 🤣. 

Og min form er heldigvis ganske okay, viste det sig - eneste issue var, at jeg gudhjælpemig fik en vabel (!). Men det var det værd - skønneste søndagstur! 💚
.
.
#rudersdal #rudersdalruten #nordsjælland #vaserne #sjælsø #rudeskov #geelskov #furesøen #dyrehaven #vandretureidanmark #vandring
Den italienske sti - nu på Mols 🇮🇹 I den h Den italienske sti - nu på Mols 🇮🇹

I den her weekend har jeg været på Mols. Som en sidegevinst til en outdoorfest på Djursland - og en god sidegevinst, for på Mols bor gode venner, OG på Mols ligger jo smukke Mols Bjerge, som min veninde og jeg gik en tur i. 

En for mig lidt ny tur, for selv om jeg har gået der maaaange gange, havde jeg aldrig hørt om den rute, der hedder Den italienske sti. 

Den har fået dét navn, fordi den skulle forestille at ligne Toscana. Det ved jeg nu ikke helt, om den 1:1 gjorde - men det kræver nok også lidt meget at få Danmark i marts til at få en til at føle, at man render rundt i Toscana. 

Men der var bakker og udsigter - og hvis man synes, 3,5 kilometer, som den italienske sti er, er for kort: masser af mulighed for at kombi’e med andre ruter og gå længere. Som vi også gjorde - inklusiv et lille stykke på cykelsti for at komme til to superhyggelige cafeer ved Femmøller Strand. Som ligger lige ved siden af hinanden (og så Molskroen som næste nabo. Vi nøjedes dog med frokost og kaffe-kage på cafeerne. :) 

Men tip til jer, der gerne vil gå i Mols Bjerge: tjek Mols Bjerge-appen. 

Den har 72 ruter - fra de helt korte til den længste (Mols Bjerge Stien på 80 km) og med overskuelige kort og info om parkering osv. osv. Jeg er stor fan af appen Alltrails, men f.eks. den italienske sti er ikke på Alltrails, så hurra for andre apps. 

Ps. Meget uredigerede film, så her også min op ad bakke-løbestil (som jeg ikke har - plejer ikke at løbe (eller forsøge på det), når det går opad 😆). 
.
.
#molsbjerge #molsbjergenationalpark #vandring #vandringidanmark #vandreruter #vandreruteridanmark #forår
Mange af jer har sikkert ikke opdaget det, men jeg Mange af jer har sikkert ikke opdaget det, men jeg har holdt et mini-break fra Insta. 

Ikke bevidst, men jeg blev ramt af ond influenza og var så sølle, at jeg ikke orkede noget med skærm. Og det fortsatte, da sygdom var slut, fordi jeg fik den åbenbaring, at minimal skærmtid er lig med max tid til andre ting. 

Det gjorde også, at jeg overvejede, om jeg skal droppe helt ud af Insta. Med den bonus også at slippe for en masse ligegyldigt i mit feed, herunder mange flere og flere tydeligvis AI-genererede opslag. Og ja, AI kan meget, men interessant: No. Giv mig hellere stavefejl og slørede billeder end ikke-ægthed. 

Anyway, AI or not - jeg forsvinder ikke helt; jeg er for vild med at skrive og dele ting fra mit vandreliv med jer. Så her er deling af noget af det, jeg har lavet i min næsten tre uger IG-pause:

Gået noget af Rudersdalruten
En stor anbefaling til den! 42 km loop forbi bl.a. Sjælsø, Furesøen, gennem Rude Skov, Dyrehaven og diverse andet pæn natur i Rudersdal Kommune. Vi gik kun 27 km af den (inkl. Irish Coffee-pause 🤩), men jeg skal klart den hele på et tidspunkt. 

Booket et opmagasineringsrum til alt mit habengut, når jeg lige om lidt flytter. Længere proces, for jeg kan afsløre, at der er (meget) stor forskel på dem. De fleste lagerhoteller opererer dog for some weird reason med billeder som det her på deres “Så meget er der plads til i dit rum”-sider. Spørgsmål: Hvem opmagasinerer sin kaffemaskine på dén måde? :) 

Spist fastelavnsboller med mine kolleger i Friluftsrådet. (Og en datter - SÅ unge er vi heller ikke på det sted.)

Set på solnedgangen fra min lejlighed. 

Brugt tid på en FB-gruppe for Continental Divide Trail. Hvor nogen delte det her billede af en flodkrydsning i Wyoming. Tror, jeg går udenom, når jeg når dertil :) 

Været til country-koncert. Med Sturgill Simpson (på scenen) og Gaby, min vandrebuddy på den lange tur gennem bl.a. countrymusic-land til sommer. Yihaa.

Besøgt hundehvalpe.…! Kæmpe fantastisk og meget (MEGET!) svært ikke at “låne” en af dem med hjem som erstatning for Futte, der nu har været i hundehimlen i næsten et år og som jeg stadig vold-savner.

Været syg.
Vintervandring (og 8 ting jeg gør for ikke at fry Vintervandring (og 8 ting jeg gør for ikke at fryse) ❄️

Kan man godt sove ude om vinteren? Og hvorfor skulle man - er det overhovedet fedt at vandre og sove i telt eller shelter lige nu, når det er pis**koldt?

Jeg synes (kæmpe) JA. 

Fordi ja, det er koldt, men vinter er også flot og særligt, og for mig, giga frossenpinden: helt særlig hell yeah-følelse ved at “klare” vinter-udesovning uden at ønske mig hjem i min varme seng. 

Her er, hvad jeg gør for ikke at fryse:

1. Lige inden sovetid: Jeg går en speed-tur, laver englehop, eller står i planke, så jeg går i “seng” varm. 

2. Varmedunk: En Nalgene-flaske fyldt op med kogende vand, ned i en sok, ned i bunden af soveposen. Er det meget koldt, har jeg to flasker med - den anden er mit krammedyr til hænderne. 

Flaskerne holder hele natten, altså er stadig lunkne om morgenen - især hvis de er fyldt helt op og med sokker udenpå.

Hack: Medmindre de vandresokker, jeg har gået i om dagen, er MEGET fugtige/svedige, er det dem, jeg bruger til flaskerne. Så er de varmet op til næste dag. 

3. Jeg sover i lange uldunderbukser + langærmet uldtrøje + hue. OG knæ-dunbukser. 🤩 til mig, der altid bliver iskold på baller & lår.

4. Dunfutter: Vejer ikke ret meget, varmer meget. Har jeg ikke dem med, sover jeg i fleecesokker, aldrig stramme vandresokker. 

5. Liggeunderlag: Mega-vigtigt at det er godt (R-værdi på mindst 3), så der ikke kommer koldt nedefra. Mit er Thermarest Neoair Xlite til kvinder med R-værdi på 5,4.

6. Jeg sover i såkaldt double-down: min sommersovepose indeni min 3-sæsoners quilt. Obs: Den model fungerer kun, hvis der er plads til pose indeni pose - stramt lag på lag varmer ikke. 

7. Jeg har drukket (vand altså ;-), spist og “tisset af”, inden jeg sover. Og hvis jeg vågner og skal tisse: mega-irriterende, men jeg mosler ud og gør det, fordi kroppen bruger energi på at “holde sig” = mindre energi til det med at holde varmen.

8. Hvis jeg fryser i løbet af natten: planken. It works - og bare det at møve mig om på maven og komme op på albuer og tæer.. varme :)

Ps. Alle de her fif kan selvfølgelig også bruges om ikke-vinteren til kolde typer. 
.
.
#vinteridanmark #vintervandring #vandringidanmark
HVORFOR vil jeg gå fra Mexico til Canada igen? HVORFOR vil jeg gå fra Mexico til Canada igen? 

Min klare nummer 1 på listen over mental forberedelse:

Mit why. 

At kende svaret på, hvorfor jeg gør det. Fordi det er sat** svært at holde motivationen i noget, hvis ikke man ved hvorfor man gør det. Det gælder alt - vægttab eller rygestop f.eks. - men altså også en vandretur, hvor “målet” ligger lysår fremme, og hvor der 1000 procent kommer hårde dage. 

På min tur på Pacific Crest Trail var mit hvorfor krystalklart: Jeg ville tilbage til den udgave af mig, der troede på, at jeg var noget værd, og som var forsvundet i en hel masse tungt i mit liv, mest i et psykisk giftigt forhold, der havde fucket med mit selvværd. Så når der på PCT skete ting, der var hårdt, eller som jeg var bange for, sagde min hjerne (ind imellem bævende, men den sagde det): bring it on. 

For jeg var kommet for at rykke mig, og det gør man kun udenfor den famøse tryghedszone.

PCT gav mig ikke kun det - jeg fandt også ud af, hvor afsindigt lykkelig jeg er i sådant et vandreliv. Hvor meget jeg føler, at jeg, trods alt hårdt og svært, er lige præcis der, hvor jeg allerhelst vil være, når jeg bor i en rygsæk på en vandresti. 

Fordi friheden, eventyret, nærværet, naturen (og dens vilde mirakler), det (befriende) simple liv uden kalender og to do’s og makeup og statusting dit og dat, mødet med det gode i mennesker, den vilde taknemlighed for et bad og koldt vand og alt det andet, man tager for givet i hverdagen, men er en gave out there, hvor man ikke har det, det magiske i at vågne om morgenen og ikke vide, hvad dagen vil bringe, men tænke, at det garanteret bliver noget godt, og at seemingly håbløse ting freaking altid vil løse sig: INGENTING kan slå det. 

Slet ikke i kombi med det, vandring (kort eller langt) gør for min øverste etage: Ro, balance, perspektiv, mod, klarhed og en hel masse andet.

Og det er mit why på den her nye tur. At leve. Drømmen. Som man skylder sig selv og sit liv at gøre. (Sagt før, nu sagt igen.)

Ps. Jeg skal nok blive testet på mit hvorfor, så husk mig lige på det her opslag, hvis I følger med til sommer og begynder at se tegn på, at jeg har glemt alle mine bevingede derfor-ord ;-)
HVORFOR FUCK ER JEG HER..?!? Jeg vil påstå det HVORFOR FUCK ER JEG HER..?!? 

Jeg vil påstå det her: Det by far vigtigste at forberede til en lang vandring (eller andet hårdt) er hovedet.

Fordi der VIL komme hårde og svære øjeblikke, hvor man kan have det bedste grej og fysiske form i verden, men er hovedet ikke med (eller endda imod): Kæmpe op ad bakke.

Jeg kan skrive MEGET om det emne, men (for nu ;) bare nogle ord om, hvad jeg gør for at forberede mig mentalt til min nye Mexico-Canada vandring.

Som er flere ting, men de vigtigste: 

1. HVAD ER JEG BANGE FOR?

Jeg skriver ned, hvilke ting på turen jeg frygter. Den liste er (heldigvis) ikke så lang som før Pacific Crest Trail, hvor jeg var bange for nærmest ALT. Med flodkrydsninger som en klar nummer et.

Det gode ved at gøre ting, man er bange for: Jeg har lært ikke at være det. Så at komme over floder er ikke på min liste nu - det, jeg er klart mest utryg ved på den her tur, er vildt Lyn og torden-vejr og at “møde” grizzlybjørne.

Jeg forbereder mig ved at sætte mig GODT ind i what to do, hvis eller når det sker (OG - rationelt - vurdere, hvor stor sandsynligheden egentlig er).

Lyn ER desværre meget sandsynligt, så jeg sørger for at medbringe kort med bailout points (stier væk/ned), og at lære  præcis, hvad der er det bedste at gøre, hvis jeg bliver fanget i det på et sted, hvor jeg ikke kan komme væk.

2. MANTRAER

Ikke så meget en før afgang-ting, men noget, jeg ved, jeg sandsynligvis får brug for undervejs.

Og ja, mantraer virker for mig. (Selv om jeg ikke råber dem højt ud i skoven :) 

Især dem her:

Det går over. (Som ALTING jo gør - det regner ikke fra nu af til for evigt, og lang kold nat bliver til morgen på et tidspunkt).

Alting løser sig. (Min favorit - og den virker; ting løser sig altid! Og at tro på det = utrolig meget ro på systemet). 

3. HVORFOR gør jeg det her? 

Kæmpevigtigt at have svaret på dét klar til de hårde øjeblikke. Så vigtigt, at det fylder et helt opslag i sig selv - kommer snart.

Ps. Billederne er screenshots fra uddrag af min Gå Langt-bog. Med, synes jeg, ret mange guldkorn og gode råd (fra den Team Danmark mentaltræner, som er eksperten i kapitlet - han har æren for dem, ikke mig :)
Forberedelse til +4.000 km vandretur: fysisk træn Forberedelse til +4.000 km vandretur: fysisk træning 💪

Hvordan træner man sig bedst op til at gå +10 timer hver dag i 5-ish måneder med fuld oppakning og i bjerge? 

Man går mange timer. Hver dag. Med rygsæk. I bjerge. 

Ikke særlig realistisk i flade DK og travl hverdag, så jeg gør de her fire ting for at forberede mig til Mexico-Canada vandring: 

1. Det, jeg også gjorde før PCT: stoler på min okay grundform og satser på at gå mig i langvandre-form de første (relativt nemme fordi ørken) uger på turen. 

Så ikke en masse daglige kilometer de næste måneder - udover de ture i weekender, jeg alligevel ville have taget. F.eks. Amarminoen (billederne), som jeg gik en søndag for nogle uger siden. Nul højdemeter, men fin tur. 

2. Jeg er meget lidt fan af fitness-centre, men det ER bare federe at starte turen med mere overskud og mindre risiko for skader, fordi min krop er bare lidt sener-led-muskler stærk. 

Jeg kender mig selv nok til at vide, at jeg ikke får hjemmestyrketrænet, så jeg har meldt mig ind i et center og fået lagt et personligt program, der gør noget for mine ben, ryg og core. Og klap lige af mig: det er sg* lykkedes mig at komme afsted både 2 og 3 gange om ugen, siden jeg meldte mig ind efter nytår! 😎 (Og så taler vi ikke om pauser i træningen - billede. 🙈)

3. Pulstræning: For nu træner jeg kun det ved at cykle til (næsten) ALT, men tænker at udvide med ture op og ned ad Amager Bakke (mit nærmeste “bjerg”). 

4. I april, som er sidste måned inden afgang, sker der lidt mere vandring: Jeg skal på bjergvandring til Toubkal i Marokko (sammen med nogen af jer 🤩), og i påsken planlægger jeg en vandretur med lange dage og tung rygsæk. Hvor har jeg ikke besluttet endnu, men måske Bornholm, Thy eller en hel masse gange ad Bjergetapen i Mols Bjerge :) 

Disclaimer: Min fysiske forberedelse er min - den er ikke, hvad jeg 1:1 anbefaler jer/ALLE andre at gøre. Nogen (supermennesker) har ikke brug for eller lyst til at gøre noget som helst, andre har brug for at gøre vildt meget mere. Fysisk træning er desværre ikke en one size-ting.

Ps. Der blev ikke plads til noget om mental forberedelse i det her opslag. Det får sit eget en af dagene.

Instagram Facebook

© 2025 Trek & Tell | Made by DEL2

CVR: 38820796
gitte.holtze@gmail.com
50710006

Privatlivspolitik
Handelsbetingelser

Scroll to top
  • PACIFIC CREST TRAIL
    • Om PCT
    • FAQ PCT
    • Pakkeliste
    • Pacific Crest Trail blog
  • Continental Divide Trail 
  • BØGER
  • FOREDRAG
  • VANDREKURSER
  • Tissekluden
  • GUIDES
    • CAMINOEN
      • Om Caminoen
      • Pakkeliste
      • Camino blog
    • DANMARK
      • Mammutmarch: 100 og 55 km
      • Kyststien på Bornholm
      • Øhavsstien
      • Højlyngsstien på Bornholm
      • Den Danske Pilgrimsrute
      • Lillebæltsstien
      • Mols Bjerge Stien
      • Nordkyststien
      • Æbelø
      • Kaninoen
      • Sydsjællandsleden
      • Andre vandreruter i DK
  • Om mig
  • Shop