Alperne: Rundt om Mont Blanc

Den godt 160 kilometer lange vandretur rundt om Mont Blanc massivet i Frankrig, Schweiz og Italien er alt, hvad man forestiller sig om vandring i Alperne. Smuk, råt, udfordrende – og megahyggelig alpestemning.


Jeg er VILD med bjerge, så en vandretur rundt om Mont Blanc-massivet igennem Frankrig, Schweiz og Italien var en af den slags drømme, der havde rumsteret i mit hoved i 100 år, da jeg endelig kom afsted. 

Når man drømmer så meget, kan man ret nemt blive skuffet, men det gjorde jeg ikke. Overhovedet ikke og faktisk tværtimod. 

Det hele var lige præcis så vildt (på den gode måde), som jeg havde forestillet mig. 

Hytterne, jeg boede i undervejs på vandreturen, var præcis så hyggelige alpeagtige, som jeg havde set det for mig.

Udsigterne over de mere end 400 bjerge, som massivet består af, var mageløse. 

Landskabet var råt, goldt, storslået og blidt og bølgende i de grønne dale.

Og vandringen gennem det hele var udfordrende på den helt rigtige måde.

Det eneste jeg måske var lidt skuffet over (og det KUNNE jeg jo have researchet mig til på forhånd) var, at man kun ser selve bjerget Mont Blanc meget lidt på vandreturen rundt om Mont Blanc. 

Som i kun den første formiddag ud af Chamonix, og den sidste dag på vej tilbage mod Chamonix. 

Men altså – resten af det kæmpestore massiv, Mont Blanc er en del af, er også vanvittig flot, og faktisk endnu mere imponerende fra den italienske side. 

Jeg gik turen, da jeg var rejsejournalist på Berlingske og skrev efterfølgende en temmelig grundig artikel om oplevelsen af at gå den. Artiklen ligger (gratis) på nettet – læs den her

I artiklen skriver jeg, at turen er populær, og at man møder en del andre mennesker. 

Det gør man formentlig endnu mere i dag end dengang (artiklen er fra 2015), men SÅ mange er det heller ikke. Ude i terrænet kan man gå i mange timer uden at møde nogen, så det er primært i hytterne, der kan være trængsel og larm fra mange andre vandrere, og selvfølgelig især i de store hytter med 100 eller flere senge.

Men turen er så spektakulær, at der skal meget store menneskeflokke til at spolere oplevelsen, og den står (højt) på min to do again-liste…!  

Alt det praktiske om Tour de Mont Blanc 

Hvor lang? Turen rundt om Mont Blanc er mellem 160 og 170 kilometer. Det tager normalt 8-12 dage at gå rundturen.  

Hvornår? Man kan aldrig vide med vejret i bjergene, men som udgangspunkt er sent forår til tidlig efterår det bedste tidspunkt. Om vinteren ligger der sne, som gør nogle af de stejle stier ufremkommelige i almindelige vandresko eller -støvler. Derudover lukker hytterne undervejs ned efter sommersæsonen. 

Med eller mod uret? Fra rutens start i den franske by Les Houches tæt ved Chamonix kan man gå begge veje. De fleste går mod uret, så en af de store fordele ved at gøre det modsatte er, at man ikke havner bag så mange andre – og er man i tvivl om retningen, kan man spørge dem, man møder.
Den (synes jeg) hårdeste og mest øde strækning på turen ligger på grænsen mellem Italien og Frankrig, så vil man have den overstået først, skal man gå mod uret.

Hvordan finder man vej? Ruten er afmærket, og der findes flere apps og gpx-filer over den. Vær dog obs på, at der ikke kun er én rute rundt om Mont Blanc – der findes alternativer til de enkelte etaper, så man kan vælge at gå et stykke, som ligger højere eller lavere, hvis form, humør og vejr er til det ene eller andet.

Det betyder også, at der er et væld af markeringer på skiltene undervejs – den officielle afmærkning er en blanding af rød/hvid og sort/gul tegn og grønne cirkler med forkortelsen TMB. 

Hvad med overnatning? Der er bjerghytter hele vejen rundt om massivet, nogle relativt store, andre små og hyggelige. Mange af dem skal bookes på forhånd for at være sikker på en seng (som oftest er på sovesale). Regn med 50 euro per nat inkl. morgenmad for overnatning i hytte. 

Man kan også tage turen i telt – nogle nætter på campingpladser eller små offentlige teltpladser, på nogle etaper er eneste mulighed såkaldt wild-camping, som ikke officielt er tilladt, men stiltiende accepteres. Det gælder især dagene igennem Italien.   

Turen rundt om Mont Blanc udbydes af flere bureauer som en pakketur enten med guide eller hvor overnatningen er booket for dig på forhånd. Det er dyrere end at klare det hele selv, men du slipper for at skulle bekymre dig om overnatning (og at finde vej, hvis du har en guide med). 

Hvad med mad? Der serveres mad i alle bjerghytterne rundt om massivet. Du kan oftest (men ikke altid) købe den, selv om du ikke bor der. Derudover går du cirka halvvejs på turen gennem den italienske skiby Courmayeur, hvor der også er restauranter og cafeer. Butikker er der enkelte af undervejs, men udvalget er størst i Cormayeur og Chamonix, så tænk det ind, hvis du selv vil lave mad undervejs.

Hvad med vand? Der er vand at finde i alle hytter undervejs. Derudover er der enkelte vandposter, men fyld op ved hytterne – du rammer en hytte mindst en gang om dagen, så du skal ikke slæbe vand til flere dage. 

Er det svært? Ja, det er en relativ hård tur, for der er mange stejle op- og nedstigninger undervejs – knapt 10.000 højdemeter i alt. Men for de fleste helt klart anstrengelserne værd.