Lær at sove i naturen

Her er turen til dig, der drømmer om at sove i naturen på dine vandringer, men ikke rigtigt og af alle mulige grunde kan overskue det. Kom og lær det. På Hærvejen med mig.

Er du sådan en, der godt kan lide at vandre og måske har været på vandretur mange gange, og nu drømmer (eller længe har drømt) om at udvide med overnatning i naturen undervejs – men kan ikke rigtigt overskue det? 

Enten på grund af det praktiske – hvordan gør jeg med mad, toilet, telt og alt det der – og/eller fordi du synes, det af alle mulige forskellige grunde er lidt utrygt at lægge sig til at sove i naturen? 

Det her er turen til dig, der har det præcis sådan. 

Vi skal på en smuk vandretur på Hærvejen, men især skal vi på en tur, hvor du vil lære at sove ude.

Jeg vil dele alle mine erfaringer med dig, så du lærer at få styr på al praktikken, og lærer, hvordan du mentalt bliver okay med at tage på vandring med overnatning, så du bagefter kan gøre det selv. 

Om du er ung, ældre, kvinde, mand, studerende, direktør, bor i København, har hjemme i Nordjylland, er gift eller overhovedet ikke – alt er ligemeget; det eneste, turen kræver, er, at du er vant til at vandre (dagsture) og har lyst til og mod på at udvide din vandrehorisont og lære at overnatte ude. 

Jeg lover dig ikke, at du efter turen styrter ind til din chef og siger dit job op og rejser til verdens ende med et lillebitte enmandstelt og en plan om at være der i et år – men jeg vil gerne garantere, at du VIL få noget med fra turen, der rykker dig i forhold til det med at sove ude. 

Udover selvfølgelig en smuk og forhåbentlig superhyggelig tur med grin og gode snakke med en flok søde mennesker, der er samme sted som dig. 

(Læs mere under de her eksempler fra mine ind imellem dyrtkøbte erfaringer om, hvad man skal og kan lære, hvis man vil sove i naturen 🙂 )

Alt det praktiske 

Hvor skal vi på tur henne? 

Vores vandretur er knapt 60 km ad Hærvejen syd for Viborg. Den del af ruten går kun meget lidt gennem ”civilisation” (læs: én lille landsby med en købmand), så vi får rigtig god mulighed for at prøve at være på tur med alt på ryggen.  

Samtidig er det – efter min mening – en af de smukkeste strækninger på ruten. Vi går blandt andet forbi Bølling Sø, over Grathe Hede (også kaldet Gråhede) og gennem Dollerup Bakker.

Hvor skal vi sove? 

Vi overnatter to gange undervejs.

Den første nat på Christianshøj Shelterplads – en primitiv lejrplads med bålplads og shelter (som KAN være optaget, men vi skal jo også lære at sove i telt ;-)) og med et muldtoilet.

Nat 2 sover vi på en stor shelterplads i Stendal Plantage. Her er flere sheltere, men også rigtig god plads til vores telte og – ikke mindst – et overdækket madpakkehus, vi kan være i, hvis det er superdårligt vejr. På den plads er der også et muldtoilet. 

Hvor langt skal vi gå hver dag?

Vi bruger tre dage på at gå de knapt 60 kilometer. 

De første to dage går vi henholdsvis cirka 16 og 18 km, så vi kommer nogenlunde tidligt frem til lejren og har god tid til at forberede vores overnatninger og lave mad, inden det bliver oktobermørkt. Samt selvfølgelig til bålhygge.

Den sidste dag skal vi gå knapt 25 kilometer. Det er den fineste dag naturwise, men også den mest bakkede dag, så det er nok her, du vil blive mest udfordret – til gengæld er jeg sikker på, du vil være meget stolte af dig selv, når vi går ind i Viborg.

Alle dagene holder vi selvfølgelig det antal pauser, vi har brug for, og går i et tempo, alle kan være med i.

OBS. På grund af distancen på dag 3 må du gerne lige lave et realitetstjek på dig selv, inden du tilmelder dig turen: KAN du gå 25 km med oppakning? Jeg tror på, at alle kan alt det, de vil, også selv om man ikke har prøvet det før, og jeg er all for, at du prøver.

MEN har du knæskader eller andet, bliver det måske ikke særligt sjovt at være med her. Og så er det nok bedst for alle, at du i stedet kommer med på en af de dagsture (uden oppakning), som jeg også kommer til at lave.

Hvornår er turen? 

Fra fredag 28. oktober kl. 10 til søndag 30. oktober sidst på eftermiddagen. 

Vi mødes på Silkeborg Station fredag formiddag (nærmere tidspunkt følger) og tager sammen en bus til Funder Kirkeby, hvorfra der er godt to kilometers gang til Hærvejen.

Vi slutter på Viborg Station søndag eftermiddag. Fra Viborg går der en bus direkte til Silkeborg, sådan at jer, der måske har parkeret en bil der, kan komme nemt tilbage til den.

Hvad skal jeg have med? 

Når du er tilmeldt turen, får du en udførlig pakkeliste. 

Hvad koster det?

Prisen er 1.599 kr. per person og inkluderer:

Et intromøde, hvor I møder mig og hinanden og hvor vi gennemgår ruten, pakkelisten, idéer til mad, osv. 

Mødet vil vare cirka 3 timer. Datoen kommer senere, men regn med en hverdagsaften i starten af oktober. Jeg vil helst holde mødet fysisk i København eller Aarhus (og er det fysisk, er der lidt mad og drikke on me til mødet ), men bor I MEGET spredt geografisk, så det er noget bøvl for alt for mange, gør vi det online.

Tre dage på Hærvejen med mig som guide og vejleder i ude-overnatning, herunder lejrliv, bål, mad, vandreteknikker, pakning af rygsæk, mentale strategier, osv. 

I skal selv stå for transport til Silkeborg og hjem fra Viborg, for jeres eget udstyr (telt, sovepose, m.v.) og for jeres egen forplejning, altså mad, drikke, snacks, m.v. 

Hvor mange bliver vi?

Vi bliver max. 9 inklusiv mig, så der er “plads” til alle.

Skal jeg være erfaren vandrer? 

Nej, det skal du overhovedet ikke, men du skal kunne gå små 25 kilometer med oppakning, som er distancen på dag 3 (på intromødet får du fif til at gøre din rygsæk så let som muligt).

Hvad nu hvis jeg ved alt om at sove ude, men bare gerne vil med på turen?

Du er stadig velkommen, også til at dele ud af din viden. Men det er supervigtigt, at alle føler sig trygge og okay i at være ny og eventuelt usikker i ude-overnatninger, så er du typen, der gerne vil blære dig med din erfaring, er det her ikke turen for dig. 

Jeg vil gerne med

Hurra, du er så hjertelig velkommen…! Giv lyd på gitte.holtze@gmail.com. Tilmelding er først til mølle.


Hvad er vandring på Hærvejen egentlig?

Jeg gik Hærvejen fra Padborg til Hirtshals (og så “lige” videre til Skagen 😉 i juni i år. Jeg har endnu ikke skrevet om det på siden her, men jeg skrev hver dag på turen en masse om det ovre på Instagram. (klik på link)

Der kan I også – under Højdepunkter på min profil – finde tips til at gå på Hærvejen.

Som – synes jeg – er en HELT fantastisk rute (og det siger jeg ikke bare for at sælge den her tur; jeg var for real blown away over, hvor pæn Danmark er, og hvor meget det (også) giver at vandre op gennem Jylland 💚)