Caminoen er ikke kun i Spanien! I Danmark har vi cirka 900 kilometer sti, hvor man kan tage på vandretur på Den Danske Pilgrimsrute. Og følge den via en afmærkning med de karakteristiske gule muslingeskaller.
Vidste du, at man i Danmark kan tage på vandretur ad en pilgrimsrute? Altså nærmere bestemt vandretur på Den Danske Pilgrimsrute?
Det vidste jeg først for et par år siden, da jeg tilfældigt stødte på en gul muslingeskal på en stolpe på en sti i Hvidovre.
Den virkede helt malplaceret der, men det var den overhovedet ikke – fandt jeg ud af, da jeg straks googlede det: Danmark har rent faktisk næsten 1.000 kilometer pilgrimsrute.
Den Danske Pilgrimsrute starter i henholdsvis Nordjylland, Helsingør og København og snor sig ned gennem og ind over Danmark ad forskellige ruter mod Tyskland og derfra videre sydpå mod Santiago i Spanien.
Sådan at hvis man nu var pilgrimsvandrer fra Norge eller Sverige, kunne man komme gennem Danmark og videre mod det hellige mål i Santiago ved at følge de gule muslingeskaller.
I slutvinteren gik min kæreste dele af Den Danske Pilgrimsrute.
Dels fra Helsingør til Roskilde, dels et stykke på Fyn. Vi tog det som dagsetaper, mest fordi det lige passede ind i vores kalender, men havde vi sat ud med planer om at overnatte, havde vi sagtens kunnet det også.
Dog ikke i herberger som på den “rigtige” Camino, for indtil videre er der kun lavet to officielle herberger på den danske (udover dem, der findes langs Hærvejen, som er en del af Den Danske Pilgrimsrute.)
Det var relativt nemt at finde vej ved at følge de gule muslingeskaller. Altså når man først har indstillet hjernen på at kigge efter dem, for de er ikke alle vegne store lysende skilte.
Indimellem er det bare et lillebitte klistermærke på en stolpe midt i en by. Som jeg aldrig tidligere har bemærket, selv om jeg har været i den by masser af gange.
Jeg har for eksempel besøgt Nyborg mange gange, fordi min mor bor der, men aldrig lagt mærke til de små gule pile – nu så jeg dem pludselig over det hele.
Men var dog for en sikkerheds skyld bevæbnet med ruten downloadet som gpx-fil, og fik også brug for at konferere med den indimellem.
Ruten er nogle steder virkelig fin, andre lidt kedelig.
Det sidste især på de strækninger, hvor der er mange marker og ikke andre muligheder end at lægge ruten på asfalteret vej.
Omvendt blev jeg adskillige gange positivt overrasket over at finde en reel vandrerute i landskabet i områder, jeg normalt bare er drønet forbi i bil eller tog. Og aldrig har anet, at man midt i alt den infrastruktur faktisk kan tage på vandretur på Den Danske Pilgrimsrute.
Jeg var også ualmindelig glad for alt det arbejde, folkene bag Den Danske Pilgrimsrute har lagt i vandreturen.
For udover at downloade gpx-filer kan man på danskepilgrimme.dk finde virkelig meget info om det, man kommer forbi, herunder hvor der er butikker og buslinjer og alt muligt andet.
Det er lavet af de frivillige i de enkelte dele af landet, så ikke alle etaper er lige detaljerede beskrevet, men alligevel – det er et ret stort stykke (ulønnet) arbejde, der er lagt i det. Kæmpehurra for de mennesker.
Det praktiske om Den Danske Pilgrimsrute
Hvor langt? Cirka 900 kilometer i alt. I Jylland er det ad Hærvejen.
Hvornår? I princippet hele året, men tjek åbningstiderne på overnatningsstederne, hvis du planlægger at sove undervejs. For eksempel er mange herberger på Hærvejen ikke åbne udenfor sommersæsonen.
Hvordan finder man vej? Ruten er afmærket med muslingeskaller og gule pile. Det er dog ikke alle vegne nok, så download gpx-filen fra danskepilgrimme.dk – hver etape har sin egen fil. Hvis du er mere til fysiske kort, er det også på det site, du bestiller dem.
Hvilken retning? Ligesom Caminoen i Spanien kun er afmærket i retning mod Santiago, er Den Danske Pilgrimsrute kun afmærket fra nord mod syd (og øst mod vest) – altså mod Santiago. Man KAN godt gå den i modsat retning, men de fysiske afmærkninger mangler.
Hvad med mad og vand? Ruten går igennem eller tæt ved mange byer, så at handle mad er ikke noget problem. Ej heller at få vand, for værende en pilgrimsrute er den bevidst anlagt forbi rigtig mange kirker – og på kirkegårde er der vand.
Er det svært? Ja og nej. Indimellem på så lang en rute kan der forekomme stigninger, men selv om Den Danske Pilgrimsrute så vidt muligt er anlagt på stier, der går gennem smuk natur, er der også meget af den, der går på brede skovveje eller landeveje, som ikke er svær vandring.