Kan man tage på vandretur på Orø? Ja, det kan man, men regn med, at noget af den cirka 21 kilometer lange vandring rundt langs Orøs kyst er lidt offroad.
Jeg har en god ven, som er ansat i rejsebranchen – og som derfor har været out of office siden marts. Han er ikke typen, der bare sidder og kigger på sit fuglebur i haven, så i starten af sommeren spurgte han en dag, om jeg ville med på vandretur til Orø og gå rundt om øen.
Kan man det, tænkte jeg. Findes der en rute?
Uanset, en onsdag i juni tog han, jeg og to andre udenfor 9-17 tromlen til Orø. Kørte til det lillebitte færgeleje Hammer Bakke en times-ish kørsel fra Frederikssund og sejlede de få minutter over til øen i Isefjorden.
Vi havde læst i diverse foldere og på sites om Orø, at der skulle være en godt 14 kilometer vandrerute rundt om øen, så glade satte vi ud ad den trampesti, der åbenbarede sig lige ved færgelejet.
Trampesti blev til lidt grusvej, lidt landevej og så ned mellem en flok nysgerrige får til stranden.
Skiltningen var ikke imponerende, men vi skulle jo bare rundt om øen, så vi hoppede på store sten i en hel del kilometer, inden vi ramte en trampesti på den nordvestlige tip af øen.
Herfra forsvandt stien væk fra kysten og ind i landet.
Det var vi ikke til – det var jo en vandretur rundt om Orø og dermed langs kysten – så vi krydsede lidt halvanarkistisk hen over en mark, der gik ned til kysten, inden vi kom op til et sommerhusområde og øens campingplads.
Vi havde forlængst passeret de 14 kilometer. Og inden vi nåede hele vejen rundt om øen, stod tælleren på 21.
Det viste sig efter lidt mere research, at ja, der er 14 km vandresti på Orø, det er bare ikke som ø-rundtur.
Det er i alt – fordelt på fire kortere stier rundt om på øen. Og på den måde kan man jo lære at gøre sin research.
Jeg havde ikke helt vand nok med, men tappede noget på campingpladsen (og købte en kold cola i Brugsen i downtown Orø), så skaden var ikke så stor, og undervejs nåede vi både frokostpause, ispause og en pause med medbragte fernet Branca.
Puha til det sidste. Men hyggeligt var det, for Orø er – ligesom mange andre af Danmarks små øer – brandhyggelig på den der meget uprætentiøse måde.
Det praktiske om en vandretur på Orø
Hvor langt? 21 kilometer hele vejen rundt (inkl. off-road). Men officielt og ad afmærkede ruter fire ture på i alt 14 kilometer.
Hvornår? I princippet hele året, men tjek færgeafgangene, hvis du vil på en dagstur. Der er en færge fra Hammer Bakke og en fra Holbæk. Hvis du vil overnatte, er der flere b&b’s, campingpladsen og to shelterpladser.
Hvordan finder man vej? Ruten er delvist afmærket, men ellers er det mere eller mindre “bare” at følge kysten. På Orøs turistsite kan du desuden se ruterne indtegnet på et kort over øen. Du kan også få et kort over øen på færgen, hvor vandrestien er indtegnet.
Hvad med mad og vand? Der er et supermarked i Orø by samt et par spisesteder. På campingpladsen på øens nordvestlige kyst kan man også købe lidt forskelligt.
Hvad med overnatning? Orø har et par kroer og b&b’s samt en campingplads. Vil man bo primitivt, er der tre shelterpladser på øen.
Er det svært? Der er ikke nogen vilde op- og nedstigninger, men især hvis man bevæger sig væk fra trampestierne, er terrænet ikke helt jævnt – det gælder især på de stenede strande. Selve (trampe)stien kan være meget sumpet.