Hvad ér en tisseklud? Hvordan bruger man den? Hvor mange gange kan man bruge den? Lugter den ikke, og hvad hvis jeg har menstruation?
Her er min historie om tissekluden OG svar på alle dine (gode) spørgsmål.
Da jeg gik fra Mexico til Canada ad Pacific Crest Trail, havde jeg et stykke udstyr med, som jeg aldrig havde brugt før eller troet, jeg nogensinde ville komme til at bruge:
En tisseklud.
På den tur var det en bandana, altså et tyndt tørklæde egentlig beregnet til at have om hovedet eller halsen, som jeg tørrede mig med efter alle de “små” toiletbesøg. Og som havde sin faste plads på min rygsæk.
Til at starte med syntes jeg, det var RET klamt. Tørre mig med et tyndt beskidt stykke stof. Og genbruge den? Og have den dinglende på min rygsæk?
MEN (ja, rigtigt gættet): Jeg blev kæmpefan af tissekluden.
Fordi:
- Jeg skulle ikke ryste mig tør eller efterlade dryp i trusserne (som kan være ok på en kort vandretur; ikke særlig lækkert eller hygiejnisk i længden).
- Jeg undgik at bruge (og bære på) en masse toiletpapir. (Inklusiv det brugte, for at smide det er of course totalt no-go).
Siden dengang har jeg haft en tisseklud med på alle mine vandreture, også i Danmark. Og fordi jeg synes, det er så genialt et stykke “grej”, skal I også have muligheden for at opdage den.
I en meget bedre udgave end, hvad jeg brugte på Pacific Crest Trail:
FOR: De tisseklude du finder i min shop, er ikke tynde bandanaer – de er fremstillet i et særligt materiale, som suger helt fænomenalt, som ikke lugter, og som er blid ved vores ædlere dele. Win-win-win.
Plus det store win, at tissekludene kan genbruges et utal af gange = mindre forbrug af toiletpapir = godt for miljøet.
Og SÅ en FAQ:
Hvad er en tisseklud?
Et produkt specifikt beregnet til at tørre / duppe dig med efter de små besøg i naturen. Som er lavet af et absorberende og antimikrobielt materiale.
Hvordan bruger man den?
- Tør / dup dig med bagsiden af tissekluden (den sorte side med “prikker”.) Hold på kluden ved karabinen / på forsiden, når du tørrer/dupper, så din hånd ikke kommer i kontakt med “tørresiden”.
- Hæng tissekluden tilbage på rygsækken med karabinen – evt. foldet ved hjælp af hullerne i hver ende af kluden. Det beskytter tørresiden mod skidt og gør, at den ikke er i kontakt med rygsækken.
- Når du kommer hjem fra turen: Vask kluden i hånden eller vaskemaskinen. Husk at fjerne karabinen, inden du vasker.
Hvornår skal jeg bruge tissekluden?
Til alle de “små” toiletbesøg undervejs på din vandretur (eller cykel-, kajak-, ride-, ski-, camping-, klatre-, golf-, løbe- eller hvilken som helst anden tur i naturen. Plus hjemme i haven eller sommerhuset, hvis du vil gå all in på at spare toiletpapir).
Ps. Tissekluden er KUN til urin. Altså ikke noget med at bruge den til de større toiletbesøg!
Hvor mange gange kan jeg bruge den?
På endags-ture kan du sagtens bruge den hele dagen uden at vaske den.
Er du afsted i flere dage, kan du om aftenen skylle den op i koldt (eller hvis du har adgang til det – varmt) vand, evt. tilsat en lillebitte smule vaskepulver.
Når du kommer hjem, vasker du den – i hånden eller vaskemaskinen på op til 40 grader – og voila; den er klar igen. Og igen og igen og igen. Den er beregnet til at blive brugt MANGE gange (og at spare dig og miljøet for meget toiletpapir).
Kan jeg bruge den til andet end toiletbesøg?
Ja da. Tissekluden kan også fungere som lommetørklæde til løbende næser eller sved på panden. Som mundbind. Som øjenmaske. Som vaskeklud. Fortsæt selv listen. (Men brug dog forskellige klude til de forskellige formål.)
Ps. Selv om tissekluden primært er til kvinder, kan mænd naturligvis også bruge den.
Lugter det ikke??
Nej. Den side af kluden, som du tørrer dig med, er lavet af det særlige stof zorb med antimikrobiel silvadur, som modvirker lugt.
Til info: Zorb bruges også til stofbleer, menstruationstrusser, bøvseklude, vådliggerlagener og et hav af andre produkter, hvor man gerne vil have høj suge-evne OG reduceret lugt.
That said: Stikker du næsen ned i kluden – ja, så kan du lugte urin. Men det gør du (forhåbentlig) ikke. 🙂
Kan man se tisset?
Nej, tørresiden er sort netop for at skjule det. Og da stoffet er super-absorberende, løber der ikke noget igennem til forsiden.
Det sætter sig heller ikke i din rygsæk. Men hvis du vil være helt sikker på at undgå tis mod tasken, hænger du kluden foldet – den er designet netop til det.
Hvad er tissekluden lavet af?
Forsiden er ØKO-TEX bomuldsjersey (nogle af modellerne GOTS, som betyder, at minimum 70 procent af produktet består af certificerede økologiske fibre, og at alt kemi som f. eks. farvestoffer opfylder særlige miljømæssige krav).
Tørresiden er Zorb 3D dimples med antimikrobiel silvadur, som modvirker bakterievækst og lugt. Zorb er desuden ekstremt absorberende samt hypoallergent = beregnet til at blive brugt direkte mod huden. Derudover indeholder det ikke ftalater, nanopartikler eller superabsorberende polymer. (Tekniksprog for, at jeg bruger så bæredygtigt som muligt stof).
Kan jeg bruge den, hvis jeg har menstruation?
Ja. Tørresiden er sort, så ingen kan se menstruationspletter – og stoffet suger, så det løber ikke igennem.
Men for hygiejnens skyld vil jeg anbefale, at du skyller tissekluden efter at have brugt den, mens du har menstruation, inden du bruger den igen.
SKAL DU HAVE EN TISSEKLUD?
Hop over i webshoppen og find udvalget lige nu (der vil løbende komme nye farve-varianter til).