Hvis du virkelig vil udfordre dig selv fysisk og mentalt – og vandre i smuk natur og dele oplevelsen (og anstrengelserne) med mange andre: Mammutmarchen er your thing.
Jeg kan ikke helt huske, hvorfor det var, at jeg og min kæreste i sommeren 2019 fik den lyse idé at ville være med på den første 100 kilometer Mammutmarch i Danmark.
Men uanset – den sidste lørdag i august stod vi på stranden i Vedbæk sammen med knapt 1.000 andre tosser og havde 24 timers og 100 kilometers vandring foran os. Klokken var 15.30, og det var en hed, hed sommerdag.
Som ikke blev mindre hed af, at vi i starten af turen gik nærmest i konvoj med mange andre. Det første depot lå efter cirka 20 km, og først efter der blev “feltet” spredt lidt ud.
Ruten var ikke ad en i forvejen etableret vandresti, men udstukket af folkene bag Mammutmarchen, og gik på de første 50 km fra Vedbæk til Lyngby Sø, videre til Furesøen og Farum Sø, forbi Maglemose til Nybølle og Lynge og gennem skoven i Ravnsholt til Allerød.
Herfra gennem Store Dyrehave til Hillerød, lige lidt ind i Stenholtsvang, Grønholtvang, Grønholt Hegn, gennem Karlebo, over Hørsholm Golfklub til østsiden af Sjælsø, og videre gennem Høsterkøb og Rude Skov, inden man skal stik øst mod Vedbæk Havn. (OBS. I 2020 blev sidste del af ruten ændret, så man nu ikke skal forbi Sjælsø, men en masse asfalt-vandring omkring Kokkedal.)
Ruten var det første år ikke imponerende afmærket (det er siden blevet meget bedre), så vi var rigtig glade for at have den downloadet digitalt.
Men afmærkningen aside: ruten var (og er) Helt.Vildt.Fantastisk.
Varieret, smuk, i og langs og med masser af natur. Også asfaltvandring, ja, men meget af det om morgenen (altså efter 70-ish km), hvor man er træt og ikke har behov for at snuble over trærødder.
Undervejs er der fire depoter. Derudover kan det klart anbefales at få søde mennesker til at lege Trail Angels og komme med lidt ekstra (mad eller andet godt) undervejs.
Man (i hvert fald jeg) kan gå virkelig mange kilometer på forventningen om pommes frites eller at sætte sig ned med en kop kaffe og sprødt bacon, røræg, frugt og en kage serveret, mens man sidder på asfalten med skoene af.
Pure heaven.
Gør man brug af depoterne, er der masser at gå ombord i – blandt andet drueagurker.
Som jeg til at starte med syntes var ret bizart, men da der jo både er salt og vitaminer og alt muligt vigtigt halløj i dem, er det måske ikke så dum en idé alligevel. Altså hvis man har lyst til en lille grønlig saftig sag kl. 23 eller kl. 6 om morgenen (!)
Det har jeg kun haft få gange, til gengæld har jeg på “alle” (hvis man kan sige det om tre gange) mine 100 km-Mammutmarcher altid haft lyst til den øl, der følger i hælene af medaljen, krammene, high fives og vilde klap, når man passerer målstregen tilbage i Vedbæk.
Det er lige der verdens bedste øl! Og jeg har følt mig som verdens sejeste vandredame!
Læs hele den (meget detaljerede) beretning om min første 100 kilometer-march
MINI-MAMMUT – 55 KM
Første gang der blev afholdt såkaldt Mini-Mammutmarch på 30 eller 55 km i Danmark, var i 2020.
Så den blev Corona-aflyst. Flere gange. Men blev endelig – i november det år – gennemført, og vi var med.
Det var vi også i foråret 2021 og 2022 og så tog jeg den “lige” en gang til i 2023. 😉
Fordi det hver gang har været lige så sjovt (og lidt mere overskueligt) end 100 km-marchen.
Men også fordi folkene bag Mammutmarchen er gode til at lave gode ruter.
De følger ikke i forvejen etablerede ruter, men laver sine egne, og på 55 km-turen går man gennem smuk nordsjællandsk natur: Gennem Mølleådalen fra Bagsværd Rostadion til Farum Sø, langs Bastrup Sø til Buresø, rundt om søen til Ganløse og så det klart kedeligste stykke ad asfalt i et par kilometer.
Derfra heldigvis ind i skov igen og til Søndersø ved Værløse, videre gennem Jonstrup Vang og Hareskoven og så tilbage til start.
Det hele godt afmærket. Og da det ikke når at blive rigtigt mørkt (fordel for march i foråret) nemmere at se markeringerne, så selv om det stadig er en rigtig god idé at have ruten digitalt, er det ikke helt så stort et must som på 100 km-turen.
Derudover: Jeg har aldrig været nogen raket, men det er lidt mere okay på Mini-turen, for til 55 km har man 15 timer, og det når ikke at blive mørkt ligesom på 100 km Mammutmarchen, og det gør altså en mental forskel.
Det praktiske om Mammutmarchen
Hvor langt? 100, 55 eller 30 km
Hvornår? De to events bliver afholdt i henholdsvis sommermånederne og forår eller efterår.
Hvordan finder man vej? Når man har tilmeldt sig, får man tilsendt link til en gpx-fil over ruten. Den er også afmærket, men det er et krav for at være med, at man medbringer telefon OG powerbank med ekstra strøm.
Hvad koster det? Det er dyrt. (Også FOR dyrt, synes jeg). At deltage i 100-km marchen koster (i 2023) 645 kr. De øvrige to marcher (i 2024) henholdsvis 515 og 460 kr. For de penge får man forplejning i fire depoter, en medalje, diplom og en øl, når man kommer i mål.
Hvad med vand og mad? Der er vand (og snacks, kaffe, frugt, energibarer, suppe m.v.) ved depoterne undervejs. Det er dog formentlig ikke nok – du skal have rigeligt med både væske og mad, der kan holde dig kørende hele vejen (især vigtigt på 100 km). Hvad du skal spise (og har lyst til at spise!), varierer fra person til person, men noget saltholdigt er rigtig godt – også i det, du drikker.
Hvad med træning? Jeg trænede inden den lange tur ved at gå en håndfuld ture på op til 30 km i månederne inden + en enkelt tur på 50 km to uger inden marchen, hvor jeg gik om natten for at prøve det.
Men afhængig af ens grundform er det en god idé at træne så meget, som man har tid til – 100 km på en gang er mange pludselig at kræve af sin krop. Det er dog ikke nødvendigt at have prøvet op og gå 100 km – de færreste maratonløbere løber et helt maraton inden for at øve det.
Hvad skal jeg have med? Udover noget at spise og drikke er ekstra sokker en rigtig god idé – 2-3 par, så du kan skifte flere gange. En pandelampe og en (opladet) telefon + powerbank er obligatorisk, det samme er en regnjakke og varmt tøj. Det betyder ikke 20 par vanter, men en ekstra trøje bliver du formentlig glad for, når det bliver mørkt og måske koldt.
Kan jeg gå alene? Sagtens – det er der mange, der gør. Enten hele vejen eller som starter ud alene og så teamer op med nogen undervejs.
Overnatter man undervejs? Nogle farer afsted i en sådan fart, at de i princippet har tid til at sove undervejs, men for langt de fleste vil de 24 timer blive brugt på at gå. Og nej, man falder ikke i søvn, mens man går, selv om det er nat (jeg gjorde i hvert fald ikke 🙂
Er det svært? Vandringen er ikke svær, man går ad gode stier og veje, og selv om det er en smule kuperet i nogle af skovene, er det absolut sværeste længden – i kilometer og i tid. Både for fødderne og hovedet.
Bedste råd:
– Gå i noget, du kan gå i! Sko, støvler, crocs – up to you, bare dine fødder er glade.
– Hav eventuelt ekstra sko med og i hvert fald sokker at skifte med 2-3-4 gange.
– Drik og spis nok (vigtigt!).
– Husk, at det er (mindst) lige så meget en mental udfordring som en fysisk.
– Nyd det – det er hårdt, men også sjovt og vildt og med masser af fællesskabsfølelse med alle de andre derude. OG følelsen (af sejhed) når du træder over målstregen i Vedbæk: Magisk!
Vil du læse mere om Mammutmarchen?
Min (meget lange) og lidt mere personlige beretning om at gå 100 kilometer på 24 timer. Som var et studie i smerter, vildt vejr og overvældende hjælpsomhed fra søde mennesker. Læs den her.
Du kan også finde en masse billeder fra mine Mammut-marcher + film og gode råd på min Instagram-profil. Tjek højdepunkter – de hedder (sjovt nok 🙂 noget med Mammut.